صنعت بیمه ایران بالغ نیست

صنعت بیمه ایران بالغ نیست

به گزارش ریسک نیوز، اتاق بررسی شاخص های بلوغ در صنعت بیمه/ در کجای راهیم؟ در باشگاه "از بیمه می گوئیم؟" برگزار شد.

این اتاق با حضور پرویز خسروشاهی قائم مقام بیمه مرکزی، غلامعلی ثبات عضو شورای عالی بیمه، مجید بنویدی کارشناس بیمه ، یونس مظلومی مدیر عامل بیمه تعاون، محمد جواد میرطاهر عضو هیات مدیره بیمه دانا، محمود فراهانی مدیرمسئول نشریه بیمه داری نوین، رضا یدالهی فعال شبکه فروش ، رسول رحمتی نودهی /مدرس و محقق حوزه های منابع انسانی و آموزش در صنعت بیمه و سایر فعالان، مدیران و نمایندگان بیمه برگزار شد.

در این اتاق تلاش کردیم تا درجه بلوغ صنعت بیمه ایران را واکاوی و شاخص های بلوغ را بررسی کنیم که چکیده ان در ادامه می آید:

-رشد و رقابت دو شاخص اصلی یک بازار بالغ است.

-جائی که رشد بیشتر و ررقابت کم می شود، بازار به بلوغ رسیده که البته با اشباع تفاوت دارد و اگر هم به مرحله اشباغ برسد وارد مرحله بعدی می شود به نظر می رسد بازار ایران در حال حاضر کم کم دارد به ساعت 9 می رسد یعنی سودآوری کم شده و نرخ شکنی ها بیشتر شده است.(برای اطلاعات بیشتر در خصوص ساعت در صنعت بیمه ایران این یادداشت را در لینک بخوانید)

-بازار زمان به بلوغ می رسد که نیازهای متقاضیان را براورده کند.

-رویکرد عاقلانه و بالغ در بازار بیمه این است که ازادی عمل به شرکتها داده شود ولی در بازار بیمه ایران اغلب اوقات با این دیدگاه بنا به این شرکتهای بیمه بالغ نیستند ، مخالفت شده است چون صاحبان این تفکر معتقدند ازادی به اغتشاش می انجامد.

-یکی از شاخص های بلوغ ؛ توازن قوانین است بدین معنا که فعالان صنعت بیمه هر کدام بتوانند در سایه این توازن قانونی از خود دفاع کنند البته این توازن باید پویا و پایدار باشد نه اینکه مقطعی.

-هرچقدر نهادناظر به محدوده های کمتری از شرکتهای بیمه ورود یابد و ازادی عمل بیشتری بدهد نشانه بلوغ است نهادناظر بالغ با سنجش پارامترهایی مانند توانگری مالی و ذخائر باید بازار را اداره کند نه با دخالت در امور شرکتها و گرفتن ازادی عمل انها.

-هرچقدر شرکتهای بیمه طالب ورود نهاد نظارتی در امور داخلش شان باشند یعنی صنعت بیمه به بلوغ نرسیده است.

-در بازار بالغ ورود بازیگران جدید به راحتی اتفاق می افتد اما در صنعت بیمه ایران سختگیرانه است.

-یکی از ویژگی های بازار های بالغ نهادسازی است که در ایران دچار ضعف هستیم.

-بازار های جهانی بالغ  در مواقعی در حال تبدیل شدن از سافت مارکت به هارد مارکت هستند در واقع وقتی رقابت شدید می شود قیمت را پایین می آورند در اینجا بازار تغییر موضع می دهد و شرایط به سمت ادغام و یا تصمیم برای افرایش قیمتها پیش می رودو دوباره تکامل به بازار برمی گردد و بازیگران جدید وارد می شوند و این سینوس مرتبا تکرار می شود.

- شاخص ها نشان می دهد که بازار بیمه ایران بالغ نیست به دلیل بیمه دولتی ایران که بیش از 40 درصد بازار را در اختیار دارد و جنگی قیمتی در کل شرکتهای بیمه.

-وقتی از بلوغ در صنعت بیمه حرف می زنیم باید از تقاضا هم سخن بگوئیم.

- در صنعت بیمه ایران هنوز باید تقلا کنیم تا صنعت بیمه به مرحله ای برسد که فرد قوه تشخیص غلط از درست را داشته باشد در واقع دارای یک قوه عاقله باشد و قدرت تمیز داشته باشد.

-ایا در صنعت بیمه ایران موسسین شرکت بیمه ، مدیر عامل و سهامداران دارای قوه عاقله هستند؟چقدر عاقلانه عمل می کنند که به ذینفعان یا حتی خودشان صدمه نزنند.

-متاسفانه در صنعت بیمه ایران اعتقادی وجود دارد که صاحبان این اعتقاد عنوان می کنند: هنوز مدیران ، فعالان و اسطه های فروش و ... به بلوغ نرسیده اند که بشود اختیارات کافی و وافی به انها داد.

-اینکه این بازار چقدر به بازار چقدر به بازار انحصار چندگانه یا رقابتی نزدیک است نمی تواند دلیلی باشد که به فعالان ان صفت نابالغ دهیم.

-یک تعریف استاندارد Longman English Dictionary در مورد بلوغ ارائه داده بر اساس ان وقتی بازار به رشد کامل می رسد رقابتها به حداقل خواهد رسید یعنی بازار به حدی رسیده که تمام نیازهای خود را می تواند براورده کند و خواسته ای ندارد اینجاست که بازار مجددا پوست اندازی می کند .

- در بررسی بلوع باید شاخص هائی چون بلوع فردی، فرایندی و سازمانی را بررسی کنیم، ایا فرایندهای فردی و اجتماعی در صنعت بیمه رعایت می شود طراحی و ارزیابی و یکپارچگی فرایندها در صنعت بیمه ایران چگونه است؟

-مشتری مداری ، سنجش رضایت مشتریان و کیفیت ارتباطات درون سازمانی و فرهنگ مشارکتی بین کارکنان چگونه است؟

-متاسفانه یکی از ضعف های صنعت بیمه ایران که نشان می دهد بالغ نیست این است که برنامه مدار نیست!

12 شاخص که نشان می دهد ایا صنعت بیمه ایران به بلوغ رسیده یا خیر:

1-میزان پایداری، ثبات و سوداوری و کیفیت حضور در بازار سرمایه

2-میزان تاب اوری در مقابل بحران ها و پذیرش ریسک

3-میزان رضایت مشتریان

4-کیفیت تحقق ماموریتها

5-تعامل سازنده با صنایع دیگر

6-توان رقایت پذیری بازیگران درون صنعت

7-توان نظارت گری اجتماعی

8-میزان انعطاف پذیری در جذب روندها و فناوری های جدید

9-شکل گیری نهادهای صنفی و پژوهشی و علمی

10-توان ایجاد نهادهانظارت گر

11-شکل گیزی نظام رضایت مشتری

12-توان جذب و پرورش نخبگان

-یکی از مواردی که نشان می دهد  بازار بیمه ایران بالغ نیست عدم رضایت مشتریان است متاسفانه در بازار بیمه ایران بیمه گاران خرد بی پناه هستند.

-علی رغم اینکه در ماده 19 بیمه اذعان می وشد که بیمه گذار باید به شرایط قبل از حادثه بر گردد در حالیکه در ایران همه فعالان بیمه ای دنبال ماده 10 هستند و تنبیه بیمه گذاران!

-فرایند حاکمیت شرکتی همچننا در ایران مبهم است و چالش تضاد منافع سهامدار  عمده با منافع بیمه گذاران وجود دارد.

هفت شاخص بلوغ و وضعیت ان در بازار بیمه ایران:

1-سن فعالیت اقتصادی و یک بازار: صنعت بیمه ایران با بیش از هشتاد سال سابقه می تواند موقعیت خوبی در این شاخص داشته باشد.

2-سطح دانش صنعت بیمه : در صنعت بیمه ایران این شاخص امیدوارکننده نیست . تحریم نیز در ضعف دانش اثر داشته است.

3-بینش: این شاخص به درک لایه های زیرین پدیده ها و ساختارهای درون و رون هر بازاری اشاره دارد که متاسفانه در ایران در این زمینه چالش های جدی وجود دارد.

4-تجربه بیمه گری: با توجه به سن بالا صنعت بیمه ایران به نظر می رسد انباشت تجربه به خوبی صورت گرفته اما اینکه ایا این تجارب تبدل به دانش و و بینش شده یا خیر مهم است.

5-مهارت: هر کسب و کاری که دارای این شاخص باشد کارها با صحت و دقت انجام می شود اما شرایط در صنعت بیمه ایران بیانگر این است که این شاخص نمره خوبی ندارد.

6-تعادل و ثبات رفتاری بازار: نمره خوبی در این شاخص نداریم.

7-قدرت تعامل: در این شاخص نیست صنعت بیمه ایران نمره قابل قبولی نمی گیرد.

-مهمترین عامل بلوغ شاخص سوداوری است این در حالی است بازار بیمه ایران پرتفوی محور است.

-صنعت بیمه بالغ باید بتواند خود را به صورت داینامیک اصلاح کند .

- یک صنعت بیمه بالغ می تواند مسایل خود را درون خود حل کند و نیاز به قوه حاکمیتی قاهره برای حل چالش هایش ندارد.

-شاخص های بلوغ یافتگی باید توسط نهادناظر تالیف و پالایش و سنجش شود.

-یک بازار بالغ دارای بخش بندی است و نهاد ناظر با همه شرکتهای بیمه یکجور رفتار نمی کند بلکه هر شرکتی سازوکار نظارتی خود را دارد.